Kilpailun tulokset

Helsingin Eteläsataman suunnittelukilpailussa palkittiin neljä ehdotusta

Kansainvälisessä Kirjava Satama -ideakilpailussa palkittiin ehdotukset Boegbeeld, Meren syleily, Stadi terassi ja Tori. Kilpailun 201 osallistujatyötä tarjosivat uusia ratkaisumalleja Eteläsataman kehittämiseen.

Palkintolautakunta päätti yksimielisesti jakaa neljä palkintoa ehdotuksille, joiden kokonaisratkaisu oli tasapainoinen ja kaupunkikuvaan sopiva ja joissa oli erityisen kehityskelpoisia ideoita eri osa-alueille. Innovatiivisuutta ja idearikkautta arvostettiin enemmän kuin yksityiskohtien virheettömyyttä. Töiden joukosta ei noussut esiin yhtä, joka ratkaisisi ylivertaisesti kaikki kilpailun tavoitteet.

– Ehdotuksissa on paljon elementtejä, joilla Eteläsatamaa voidaan lähivuosikymmeninä uudistaa. Kilpailualue on Helsingin intohimoja herättävimpiä paikkoja, joten osaa ideoista on syytä kypsytellä rauhassa, sanoo palkintolautakunnan puheenjohtaja, apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.

Kilpailusta virisi kaksi kehityssuuntaa lähivuosille. Penttilä ehdottaa, että Kauppatorin kasvojenkohotus käynnistetään ensi vuonna Vanhan kauppahallin peruskorjauksen yhteydessä. Lisäksi Tähtitornin puiston ja Olympialaiturin rannan on aika avautua. Parhaissa ehdotuksissa Makasiini- ja Olympiaterminaalin rantavyöhykkeelle on suunniteltu sujuva kevyen liikenteen reitti.

– Kauppatorilla jalankulkijoiden ympäristöä ja torirakenteita voidaan parantaa ehdotusten eväillä niin, että ne nousevat designpääkaupungin tasolle. Kiinteistökehittäjien kanssa on tarpeen käydä voittajatyöt läpi ja etsiä kumppanuusmallia kauppahallilta Olympialaiturille ulottuvan alueen kehittämiseen.

Neljän palkintosijan lisäksi kilpailussa lunastettiin ehdotukset Bridges, Buildings and Bridgebuildings, GLGGMGM ja Satamakoti. Kunniamaininnat annettiin ehdotuksille Archipelago Mobile, Pilvi, Rock City, the Owls Go, Vivo ja Helsinki Gateway.

Arvostelupöytäkirjassa todetaan, että Katajanokan meritäytöistä muodostetun rantaviivan muokkaaminen voisi tarjota uusia mahdollisuuksia alueen elävöittämiseen. Esplanadien ja Kauppatorin jatkeeksi on ideoitu kanavaa esimerkiksi ehdotuksissa Meren syleily ja Boegbeeld. Palkitut työt osoittavat, että Kanavaterminaalin paikalle on mahdollista sijoittaa ympäristöön sovitettu julkinen rakennus. Ehdotuksissa oli löydetty myös Etelärannasta uusi julkisen rakennuksen paikka. Joissakin töissä Kaivopuiston reunalle oli ehdotettu uusia asuinrakennuksia.

Palkintolautakunta kritisoi kilpailijoita siitä, että paikan henki ja ympäristön arvot jäivät monilta huomiotta. Eteläsatamaan kaivataan uuden ja vanhan harmonista kokonaisuutta ympäristöstä täysin poikkeavan uudistuksen sijaan. Tämä todettiin myös kaupunkilaisten runsaassa palautteessa verkkosivuilla ja Laiturin näyttelyssä.

Palkintolautakunta suosittelee, että alueen suunnittelua jatketaan yhdessä palkittujen työryhmien kanssa. Kilpailun järjesti Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto 2.5.–30.9.2011. Kilpailu on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa, joka tarjoaa asukkaille keinoja osallistua elinympäristön parantamiseen ja kaupungin kehittämiseen.

Lisätiedot:
Palkintolautakunnan puheenjohtaja, apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä, p. 050 331 3939, hannu.penttila(a)hel.fi

Palkintolautakunnan sihteeri, kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti Sanna Lahti, p. 040 334 2246, sanna.lahti(a)hel.fi

Kilpailun arvostelupöytäkirja (pdf 12 Mt) >>  


Kirjava satama -ideakilpailun palkitut työt

Palkittuihin töihin ja arvostelupöytäkirjaan voi tutustua kilpailun verkkosivuilla. Kuvamateriaali on median vapaasti käytettävissä. www.kirjavasatama.fi

JAETTU TOINEN SIJA (4 kpl)

Boegbeeld: http://www.kirjavasatama.fi/?action=show&nro=049
Tekijä: Ilkka Svärd. Avustajat: Pia Sopanen, Tuuli Sopanen.

Meren syleily: http://www.kirjavasatama.fi/?action=show&nro=196
Tekijä: Allies and Morrison Architects, Bob Allies, Graham Morrison, Chris Bearman, Raoul Kunz, Ed Neale, William Sherlaw, Ulla Tervo. Grafiikka: Romy Berlin, Nicholas Hail, Sandy Sterzl.
Mallinnus: Alex Bowers, Danny Rutter.

240240 Stadi terassi: http://www.kirjavasatama.fi/?action=show&nro=142
Tekijä: Maxwan Architects + Urbanists; Hiroki Matsuura, Rients Dijkstra, Jason Hilgefort, Kris Schaasberg, Artur Borejszo, Leena Cho, Nobuki Ogashara, Ignas Uogintas, Aleksandar Hrib.

Tori: http://www.kirjavasatama.fi/?action=show&nro=113
Tekijä: APRT Oy, Aaro Artto. Avustajat: Maria Laisi, Jussi Vakkilainen.

LUNASTUKSET (3 kpl)

Bridges, Buildings & Bridgebuildings: http://www.kirjavasatama.fi/?action=show&nro=110
Tekijä: Arkkitehtitoimisto A-Konsultit Oy; Eric Adlercreutz, Hasse Hägerström, Jyrki Iso-Aho, Staffan Lodenius, Mikko Tanneraho. Avustaja: Jukka Salonen. Liikennesuunnittelu: Björn Silfverberg.

GLGGMGM: http://www.kirjavasatama.fi/?action=show&nro=140
Tekijä: Atelier LOIDL Landscape Architects and Urban Planners; Leonard Grosch ja Leifheit & Wassendorf Architects; Grisha Leifheit, Avustajat: Jörg Wessendorf. Stefan Grieger, Benjamin Gutsche, Michael Gareis, Anne Mertins, Flavia Mameli. Liikennesuunnittelu: GRI GmbH, Bodo Fuhrmann, Duy Cuong Lai. Logistiikka: CCL GmbH, Martin Akar.

Satamakoti: http://www.kirjavasatama.fi/?action=show&nro=082
Tekijä: MS architekti s.r.o., Michal Sourek. Avustaja: Pavel Hrebecky, Tomás Filgas, Idan Zveibil Thomas Zagdoun, Jiri Zeman.

KUNNIAMAININNAT (6 kpl)

John Ottati Archipelago Mobile: http://www.kirjavasatama.fi/?action=show&nro=061
Tekijä: John Ottati Team, Kyung Jae Kim. Avustajat: Gregory Haley, Heejoo Shi, Suah Na, Halley Tsai.

Pilvi: http://www.kirjavasatama.fi/?action=show&nro=041
Tekijä: Dylan Tat-Lun Kwok. Avustajat: Hyejin Ahn, Maarit Eskola.

Rock City: http://www.kirjavasatama.fi/?action=show&nro=032
Tekijä: Arkkitehdit Anttila-Rusanen Oy; Jesse Anttila, Mikko Rusanen, Maarit Virkkunen, Lassi Hackman, Jukka Timonen.

The Owls Go: http://www.kirjavasatama.fi/?action=show&nro=099
Tekijä: Made In Architects; Manuel Alvarez Monteserin-Lahoz, Beatriz Pachòn Castrillo, Javier Simó de
Pedro, Laura Martín Dominiques, Ignacio Alvarez Monteserin-Lahoz, Jaime López Garcia, Javier Gutiérrez, Alicia Domingo Medrano, Max Sverre Stenersen, Eli-na Theno.

Vivo: http://www.kirjavasatama.fi/?action=show&nro=038
Tekijä: Karin Krokfors. Avustajat: Matús Pajor, Arvi Mäkitalo. Katu- ja liikennesuunnittelu: Finnmap Infra Oy, Marko Ranta, Traficon Oy, Jaakko Tuominen.

Helsinki Gateway: http://www.kirjavasatama.fi/?action=show&nro=105
Tekijä: Effekt; Signus Lynge, Tue Hesselberg Foged, Simon Sjökvist, Gorka Galzada Medina, Toni Rubio Soler, Matias La-barca Clausen, Monica Capitano, Morten Vesberg Hansen, Agate Kalnpure, Andris Rubenis.

Kilpailun lehdistömateriaali Helsingin kaupungin aineistopankissa:
Kuvia palkituista töistä >>
Kilpailun tausta-aineistoa >>

Viimeisimmät kommentit
World Design Capital Helsinki 2012
Viimeisimmät tykkäykset
Puhutuimmat työt
Näyttely Laiturilla
15.12.2011–21.01.2012
Laituri - Kohti huomisen Helsinkiä